Csáky-Dessewffy-palota

Kúria, udvarház
Fő utca (Hlavná) 72.
Rövid leírás:
A Felső-Magyarország egyik legfontosabb és leggazdagabb szabad királyi városának számító Kassa fő utcája, tulajdonképpen inkább fő tere az észak-déli irányú Fő utca. Ennek a „szilvamag” alakú térnek a közepén áll a székesegyház. A város legfontosabb középületei, több temploma, ill. leggazdagabb polgárainak és a városban lakó nemeseinek házai, palotái szintén a téren álltak, közülük szinte mindegyik őriz középkori épületrészleteket.

A fő tér NY-i térfalában, a Szent Erzsébet székesegyháztól É-ra álló, reprezentatív, klasszicizáló későbarokk palota több középkori telek egyesítésével kialakult területen épült fel 1805-7. között. A zárt sorú beépítésben álló, tengelyszimmetrikus ház főhomlokzata 11 tengelyes. Középső, enyhe rizalittal is hangsúlyozott része elé épült az 1. emeleti díszterem 8 dór kőoszlopon nyugvó erkélye. A rizalitot koronázó timpanonban a Csáky család kőből faragott, levágott, süveges tatárfejet ábrázoló címere látható. Az épületnek két, kevésbé hangsúlyos kapuja van, a jobb és bal épületszárny szélén.

Az épület a 19. század közepén a Dessewffy grófok kezébe került. E palotában szált meg 1821-ben I. Sándor orosz cár, illetve 1849-ben Konstantin nagyherceg, a magyar szabadságharc leverésére érkezett orosz inváziós sereg parancsnoka. 1918-ban itt működött a kormánybiztosi hivatal és ezen épületben írták alá a város csehszlovákoknak való átadásáról szóló jegyzőkönyvet. Az I. bécsi döntés után emeleti helyiségeiben magyar civil szervezetek működtek a háború végéig. Ezután sokáig képtárként működött. A szépen felújított épületben 2006-ig a független Szlovákia alkotmánybírósága működött.

Nos ez az épület valójában rendben van. Hiányosságot nem találtam rajta.