Zsinagóga

Zsinagóga
Mliečňanská utca 5.
Rövid leírás:
Az előző századfordulón épült zsinagóga a város központjától kissé keletre épült egyszerű tömegű, téglalap alaprajzú, egy emeletes ház, melynek tengelye a mellette húzódó kis utcácskával hegyes szöget zár be. Nyugatra néző főhomlokzatán nyílik bejárata, melyet az 1. emelet fölött timpanon és két oldalt 1-1, a földtől az emeleti párkányig húzódó féloszlop, ezek tetején pedig 1-1 kis tornyocska hangsúlyoznak. Minden homlokzaton eklektikus vakolatdíszek látszanak, ezek keretezik a nyílászárókat is. Az épület belső elrendezése hagyományos, a nők elhelyezkedésére szolgáló, elkülönült ülőhelyekkel, bimával, ill. a tóra elhelyezésére szolgáló résszel.
Az épület a helyi zsidóság 2. világháború alatti pusztulásával ill. kivándorlásával gazdátlanná vált. Egy ideig bútorokat raktároztak benne, majd sorsára hagyták. Az épületet az 1990-es években egy kanadai-magyar házaspár, Kiss Csaba és felesége kibérelte, zsidó szervezetek és és a település segítségével kívül-belül teljesen felújította. Belsejének berendezését, pl. tóraszekrényét, freskóit nem restaurálták, csak a legszükségesebb mértékben újították fel. Ma Otthon Galéria néven kulturális központot működtet benne, egységbe foglalva a szomszédos egykori zsidó iskolát és egy szabadtéri színpadot is. A rendezvények helyszíneként, művészek munkahelyeként is szolgáló épület multikulturális jellegű, megfordult már benne a dalai láma is.

Felújított, nagyon jó állapotú épület