Ortodox zsinagóga

Zsinagóga
Heydukova utca 11-13.
Rövid leírás:
A Magyarország, majd Csehszlovákia egyik legjelentősebb, komoly középkori gyökerekkel rendelkező közösségének számító pozsonyi zsidóság – kb. kéttucatnyiból megmaradt – egyetlen, máig is használt zsinagógája. A hagyományos zsidó negyeden kívül, a történelmi belváros peremén épült fel, aminek oka az, hogy az 1920-as években a zsidók már nem tömbszerűen, hanem minden városrészben szétszórtan laktak.
Az épület 1923-26 között épült Szalatnay Artúr építész elgondolása alapján. A vasbetonból készült, egyszerű formanyelvű épület homlokzatán hét db hatalmas oszlop uralja. A belső tér kialakítása is abszolút modernségre törekvő: bima emelvénye és lámpatestjei kovácsolt vasból készültek, míg szentélye kőből. Egyedi megoldású a nők vasbeton karzata is, akiknek a férfiaktól elkülönült helyük van a zsinagógában.

2012.09.04 10:00 szépmíves állapot: 3 - egyéb

A képeken tán nem jön át igazán, de monumentális ez az oszlopsor és uralja az utcának ezt a részét.