Költői verseny emlékműve

Emlékmű
A várostól DNY-ra lévő Vílec-dombon
Rövid leírás:
Petőfi Sándor (1823-1849) költő és forradalmár az 1840-es évek elején több országrészt átszelő túrát tett. Többnyire gyalog, vagy szekerekre kéredzkedve bejárta Magyarországot és Erdélyt, hogy tapasztalatokat szerezzen és barátaival találkozzon. Ezen túrák egyikén, 1845-ben Gömörön és Kassán keresztül ment Eperjesre, barátja, Kderényi Frigyes költő, műfordító meghívására. Több hetes vendégeskedése során innen látogatott Iglóra, Lőcsére, Késmárkra. A szintén erre járó Tompa Mihály, Petőfi és Kerényi részvételével, utóbbi győzelmével került sor a híres „költői versenyre” is Eperjesen, melynek – pontosabban témájának, az „erdei laknak” emlékét a helyszínen, a Vilec-dombon egyszerű, négyzetes átmetszető, kő obeliszk őrzi. A gúla alakú oszlop részen romantikus líra-ábrázolás és a 3 költő neve látható, míg a talapzatot szlovák szöveg foglalja el.