Andrássy-mauzóleum

Síremlék
A M. R. Štefánika utca 257/61 szám alatti kastély parkjának ÉK-i részén
Rövid leírás:
Terebes falu első említése 1219-ből való: ekkor a település határában álló, ma csekély romjaiban, de fennálló Párics vár birtokai között szerepelt. 1439-ben már vámszedési joggal bíró mezőváros, a terebesi váruradalom központja. 1756-tól a Dernáth, a Zichy és az Andrássy családoké.

Az Andrássyak által neobarokk főúri stílusban átépített kastélyhoz egy, a 19. században kialakított, hatalmas angolpark tartozik, amely ma is gyönyörű. Érdemes benne megkeresni és megnézni a parknak a kastélytól ÉK-re lévő részén, egy mesterséges tó partján álló Andrássy-mauzóleumot, amely 1893-ban, Artur Meinig tervei alapján épült, neogótikus stílusban. A négyszögletes alaprajzú, szimmetrikus, földszintes épület kívülről olyan, mintha egy templom kicsinyített mása lenne: kis torony, csúcsíves ablakok, vasveretes ajtók, támpillérek. A kripta mennyezete csillagboltozatos. Itt nyugszik id. Andrássy Gyula gróf (1823-1890) néhai magyar miniszterelnök, majd osztrák-magyar közös külügyminiszter, akinek hamvait 1894-ben helyezték át ide a közeli plébániatemplomból. Ugyanitt pihen felesége, Kendeffy Katalin is. Márvány szarkofágjukat Zala György szobrászművész alkotta, mellette a házaspár lányának, Ilonának bronzból megformált, térdelő szobra látható. Itt helyezték örök nyugalomra fiuk, gróf Andrássy Tivadar földi maradványait is.
2012-02-09 14:53:52

2014.12.28 12:00 klo állapot: 5 - koordináta: N 48° 37,327' E 21° 43,602' - egyéb

A mauzóleum tökéletes állapotban van. Az egész park állapota nagyon jó egyébként, igaz, ehhez talán állandó rendőri jelenlét is kell, hiszen egy járőrautó folyamatosan jött-ment a sétányokon.

Parics vára (0.199 km)
Szirmay-kastély (14.823 km)