Kéler Béla szülőháza

Lakóépület és üzlet
Radničné námestie (Városház tér) 41.
Rövid leírás:
Bártfa eredendően irtástelepülésként jött létre, de a tatárjárás után német telepesek népesítették be újra. Jellegzetes, mérnöki munkával kijelölt cipszer telepesváros, amely 1376-ban kapott szabad királyi városi rangot. Gazdagságát a távolsági kereskedelembe való bekapcsolódásán túl saját kézműves termékeinek, különösen textíliáinak köszönhette.
A Felvidék legismertebb műemlék-együttesei közé tartozó, 2000 óta világörökségi címmel is büszkélkedő város szabályos téglalap alakú főterének térfalait jellegzetes, ugyanakkora méretű telekre épített, 2 szintes, timpanonos, zömében gótikus eredetű, gyakran átépített polgárházak alkotják. Ezek egyike a tér NY-i oldalán álló, 41. számú ház. A zárt sorúan beépített épület gótikus eredetű, reneszánsz ház a 17. sz közepéről származik. A háromtengelyes homlokzat díszei az egyszerű, klasszicista stílusú stukkók.
E házban született 1820-ban a korában híres, de ma már szinte elfelejtett komponista és karmester, Kéler Béla. Elismert evangélikus nemesi család sarjaként látta meg a napvilágot. Apja Bártfa szenátora volt, felmenőinek sírjai máig megtalálhatóak a város temetőjében. A helyi Szent Egyed templom karnagyától hegedülni, autodidakta módon pedig zongorázni tanult. A zeneszerzést már kisdiák korában elkezdte. Bár először szülei óhajára jogot és gazdászatot tanult és gazdászként is dolgozott, az 1840-es években végképp a zenével jegyezte el magát. Hosszú és sikerektől hangos pályája során sok száz darabot, valcerokat, indulókat, táncokat, dalokat szerzett, a legnevesebb európai zenekarokban játszott, ill. vezényelt és számos uralkodó tüntette ki. Dolgozott Bécsben a Theater an der Wiennél, Berlinben, Hamburgban, Londonban, Wiesbadenben. Utóbbi helyen halt meg 1882. november 21-én. Sírján neve magyar helyesírással szerepel, ahogyan azt élete során mindig is használta.
A házat először egy 1906-ban kihelyezett, díszes, fehér márvány emléktábla, Markup Béla alkotása jelölte meg a következő szöveggel: „E házban született Kéler Béla zeneköltő 1820 február 13án. A nagynevű zeneköltő emlékére állította a hálás magyar közönség.” Ma a házon az 1944-ben (?) eltávolított tábla helyett egy kis táblácska hirdeti „Vojtech Kéler hudobný skladatel” itteni születését.

Új városháza (0.099 km)
Régi iskola (0.117 km)