Megújulásunk támogatója:  

Skanzen

Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 49° 19,793'
Hosszúság (lon):
E 21° 16,006'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Műemlékileg védett, vagy védendő terület, környezet
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Az üdülőtelep központjától közvetlenül NY-ra, erdős területen.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A 19. század második felében, festői környezetben kialakult gyógyfürdő központ völgyének NY-i részén 1965-ben nyitotta meg kapuit Szlovákia (akkor Csehszlovákia része) első szabadtéri néprajzi múzeuma. Feladata az egykori Sáros és Zemplén megyék északi része népi építészetének kutatása, bemutatása és megőrzése volt.
Legelső és legfontosabb építménye a Miklósvölgye (Mikulášová) községből áttelepített, 1730-ban épült görög katolikus fatemplom volt. (Ezt legutóbb 2005-ben szépen felújították.). A zempléni Harcos (Zboj) községből 1967-ben ide áttelepített második görögkatolikus fatemplom eredeti helyén 1766-ban épült. A szakrális építmények között szerepel még itt 2 barokk harangláb és egy Nepomuki Szt. János kápolna is.
A szlovák és ruszin népi építészet remekei az itt felépített házak, ill. egész paraszt porták, a kapcsolódó gazdasági melléképületekkel, teljes berendezéssel. A vidék kézműveseinek, iparosainak speciális építményeiből is komoly bemutatót találunk itt: asztalos- és kovácsműhely, gyümölcsszárító, a fából készített vízvezetékcsövek fúrásához használt, vízmeghajtású fúrógép, posztóványoló, stb., zömmel a 19. századból. Figyelemre méltóak a fatörzsből kivájt méhkasok, melyek legidősebbje 1691-ből (!) való.
A mintegy harminc épületből álló, látványos skanzen nyáron számos, a népi kultúrát és a népszokásokat felelevenítő, a kismesterségeket bemutató, a nagyközönségnek szóló program helyszíne.
Adatlapot készítette:
Csillagtancos
Adatfelvétel ideje:
2011-12-29 16:29:38
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.