Öreg iskola

Cím:
A római katolikus plébániatemplomtól közvetlenül K-re, a temetőtől É-ra álló, az utcával párhuzamos tengelyű épület.
Rövid leírás:
A Pinka folyó nyugati partján fekvő település Árpád-kori magyar határőr település volt. A falu lakói ebben a korban kapták kiváltságaikat: 1327-ben Károly Róbert király megerősíti ezeket a kiváltságokat, s egyben az országos nemesek közé is sorolja őket, külön őrnagyságot is létrehoz a számukra. Így egy jellegzetes, kisbirtokosi földszerkezet alakult ki.
A falu házai közül most is körülbelül 30 őrzi a jellegzetes őrségi népi építészet nyomait.
Az öreg iskolát vagy népiskolát a Kazó-féle egyházlátogatási jegyzőkönyv már 1697-ben említi. A középtengelyre szimmetrikus épület mai képe a 19-20. század fordulóján alakult ki. Az egy szintes épületet később tetőtéri beépítéssel bővítették. Miután ezen épületben több évszázad után az 1990-es években megszűnt a német-magyar nyelvű általános iskola, a ház a burgenlandi magyarság nem túl nagy számú kulturális intézményeinek egyikét fogadta be: Jelenleg itt működik a Magyar Média- és Információs Központ, azaz német betűszóval az UMIZ, melynek feladata a magyar népcsoport identitásának őrzése mellett az átfogó dokumentáló és kutató tevékenység is. Az épület előtt a térség kulturális életét évtizedekig meghatározó alakjának, a 2007-ben elhunyt dr. Galambos Ferenc Ireneus OSB-nek bronz szobrát láthatjuk.