Zsinagóga

Zsinagóga
Cím:
A Slepá u. és az 585-ös számú (a várost dél, Magyarország felé átszelő) főút saroktelke, nyugati irányban
Rövid leírás:
Kétszintes, 1100 ember befogadására tervezett neobizánci-szecessziós stílusú neológ zsinagóga, a mai Szlovákia egyik legnagyobb zsinagógaépülete. Tervezője Baumhorn Lipót, aki összesen húsz zsinagógát tervezett, köztük a szegedit is, amely kialakításában hasonló a Losoncon álló épülethez. Központi kupolája 35,4 méter magas, négy oszlop tartja. Fő homlokzati oldalán két kupola van. A kupolák könnyített vasbetonból készültek, míg a falak esetében beton, kő és tégla elemeket egyaránt használtak. A központi oltár carrarai márványból készült, a besztercebányai Horn Alajos munkája volt.
A zsinagóga tervezése már az I. világháború előtt elkezdődött, az építésre azonban csak 1922-1925 között került sor. A II. világháború után (Losonc szinte teljes zsidó lakosságát meggyilkolták a koncentrációs táborokban) egy ideig üresen állt, majd raktárként használtak. Többször tervezték a lebontását, amitől szerencsére megmenekült. 1985-ben nyilvánították műemlékké.
Bár többször is fel akarták újítani, erre mindmáig nem került sor. Az épület jelenleg le van zárva, belső terei nem látogathatók. Rendkívül rossz állapotban van.

Frissítés 2018:
Az épület felújítása 2015-ben indult el. Elsőként a zsinagóga legfontosabb állagmegóvó, helyreállító beavatkozásai készültek el, pl. a tetőzet kijavítása. Ezt követte a kő-, vakolat- és stukkó-elemek helyreállítása. A munka a külső vakolatokat csak jelzésszerűen, egyfajta fröcskölt réteg felhordásával pótolta. Belül teljes rekonstrukció készült.

2015 óta a zsinagóga kulturális célokat szolgál, kiállításoknak ad helyet. Losonc város LUKUS nevű szervezete működteti, a nyitvatartásról és a programokról is itt tájékozódhatunk: www.lukus.sk

Cikkünk a zsinagóga felújításáról a Magazinban: http://www.muemlekem.hu/magazin/felujitott_losonci_zsinagoga
2011-10-29 14:28:00

2016.11.02 12:03 Lacipap állapot: 4 - koordináta: N 48° 18,517' E 19° 40,013' - egyéb

Mintha valami elkezdődött volna?
Az épület egy kis változáson ment keresztűl. A falakat letakarították és alapvakolattal látták el. A nyílászárók kicserélve! Ajtók felújítva vagy talán újak készítve. Az épület körben díszburkolattal ellátva. Impozáns egy építmény.
Talán valami funkciója is lehet mert plakátot láttam a bejárati ajtó közelében.

Ráday-kripta (1.652 km)