Megújulásunk támogatója:  

Régi városháza
Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 56,934'
Hosszúság (lon):
E 20° 47,648'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Középület
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A Slovenského národného povstania (Szlovák Nemzeti Felkelés) utca (ez gyakorlatilag a főtér) É-i oldalán, a Jarná utcától közvetlenül É-ra, szabadon áll.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A várost német telepesek hozták létre a tatárjárás után. Melléjük Jászóról „olasz” közösség, kőfaragók is érkezett, akik a közeli szepesi vár építésében vettek részt. A 13. században már egyértelműen városi rangja volt. Ekként került 1412-ben lengyel zálogba több szepesi várossal együtt, ahonnan csak 1772-ben került vissza a Magyar Koronához. A középkorban jelentős volt polgárainak kézművessége, illetve az újkorban réz- és vasbányászata, valamint fémfeldolgozó ipara.
Főterén számos középkori épület társaságában, központi helyen áll a 15. században, gótikus stílusban épült városháza emeletes, két sátortetős épülete. A ház legjellegzetesebb része a markáns torony, melyet ma barokk hagymakupola és fa körüljáró-erkély koronáz meg. A városi hivatal, persze, már rég kiköltözött egy közeli főtéri épületbe. Ma római katolikus kápolna működik az épület egy részében.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2011-10-09 17:27:01
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.