Régi városháza

Cím:
A Slovenského národného povstania (Szlovák Nemzeti Felkelés) utca (ez gyakorlatilag a főtér) É-i oldalán, a Jarná utcától közvetlenül É-ra, szabadon áll.
Rövid leírás:
A várost német telepesek hozták létre a tatárjárás után. Melléjük Jászóról „olasz” közösség, kőfaragók is érkezett, akik a közeli szepesi vár építésében vettek részt. A 13. században már egyértelműen városi rangja volt. Ekként került 1412-ben lengyel zálogba több szepesi várossal együtt, ahonnan csak 1772-ben került vissza a Magyar Koronához. A középkorban jelentős volt polgárainak kézművessége, illetve az újkorban réz- és vasbányászata, valamint fémfeldolgozó ipara.
Főterén számos középkori épület társaságában, központi helyen áll a 15. században, gótikus stílusban épült városháza emeletes, két sátortetős épülete. A ház legjellegzetesebb része a markáns torony, melyet ma barokk hagymakupola és fa körüljáró-erkély koronáz meg. A városi hivatal, persze, már rég kiköltözött egy közeli főtéri épületbe. Ma római katolikus kápolna működik az épület egy részében.