Bodok
Rövid leírás:
A község központjában áll a keletelt, középkori eredetű templom, amelyet egykor ovális alaprajzú várfal övezett, melyből mára a kaputorony, s a várfal egy visszabontott szakasza maradt meg. A templom kettős térfűzésű, ma síkmennyezetes hajóból, s a valamivel keskenyebb, a nyolcszög öt oldalával záródó szentélyből áll. A hajót a szentélytől egykor elválasztó diadalív hiányzik. A templomot többször átépítették többek között 1651-ben Mikó Miklós patronálásával, melyről a nyugati oromfalon elhelyezett feliratos kőtábla tanúskodik. Akkor készült a déli bejárat kőkerete. Újabb építkezésekre a 18. század folyamán került sor, amikor a déli kapu elé barokk portikuszt emeltek. A templom a középkorban boltozott lehetett, amit 1651-ben, vagy a 18. századi átalakítások során bontottak le. A tornyot a sorozatos földrengések miatt többször javíthatták, sőt a felső szintet, s a sisakot a 18-19. században újra is építették.
sebijo

Mikó-kastély (2.875 km)