Forgách-palota

Hlavná ulica (Fő utca) 10.
Rövid leírás:
A műemléki belváros tengelyét jelentő kassai Fő utca déli végén, már az egykori városfalon kívül, az utca NY-i oldalán áll a Magyarország történetében jelentős szerepet játszó Forgách család klasszicista stílusban, 1845-47. között épült, egy emeletes palotája. Homlokzatának meghatározó elemei az enyhén előreugró, timpanonos középrizaliton találhatóak: vörös kőből faragott, dór fejezetű oszlopok, illetve az általuk tartott, nagy méretű, vas korlátú erkély.

Építtetői gróf Forgách Kálmán (1824-1878) és neje, báró Pongrácz Eleonóra ( 1823-1916) voltak, akik 1844-ben kötöttek házasságot.

A történelmi épületben az 1850-es években a helyhatóság működött, később 1878-tól Úri Kaszinónak adott helyet, illetve magyar keresztény társadalmi szervezetek, pártok székhelye lett. 1939-40-ben az udvart üvegkupolával fedték le és a Felvidéki Bank költözött bele. Ezt 1948-tól a Tatra Banka váltotta fel. 1961. óta könyvtár, ma az Állami Tudományos Könyvtár (Štatná vedecká knižnica) működik a szépen felújított épületben.

E ház elől indulnak a városi turisztikai centrum városnéző túrái („Kassai barangolások”) magyar nyelvű vezetéssel is.

A leíráshoz felhasználtuk Bauer György (Juraj Bauer): És múltak a századok... Emléktáblák és feliratok, címerek, szobrok, monogramok, jelek a házakon Kassán. Kassa, 2008. művét is.
2011-08-16 01:05:03

2013.06.09 11:16 Lacipap állapot: 5 - koordináta: N 48° 43,111' E 21° 15,534' - egyéb

Szépen felújított épület, a déli városkaputól néhány lépésre. Apróbb hibákat lehet találni az épületen, de ez nem jellemző.

Alsó kapu (0.039 km)
Halmi-udvar (0.103 km)