Zempléni földvár

Közvetlenül a községtől keletre, a Bodrog partján
Rövid leírás:
Igen nagy kiterjedésű – 3,6 hektáras – földvár jelentős maradványai. (Szlávul a település neve is ezt jelenti: ’földi’, azaz földből való vár. Az ásatások szerint vaskori erődítés helyén először a 9-10., majd a 10-11. században építették, jellegzetes, magyar föld-fa konstrukciójú várfalakat. A terület honfoglalás kori jelentőségét mutatja, hogy a vár közelében található, ún. Széldombon tárták fel csehszlovák régészek 1959-ben Hazánk egyik leggazdagabb, 10. századi vezérsírját – benne övveretekkel, fegyverekkel, egy teljesen egyedi, aranyozott ezüst csészével és egyéb értékes leletekkel. Zemplén és vára az azonos nevű megye központja volt az államalapítás korától. A vár egyben a zempléni főesperes székhelye is volt. (Szent György tiszteletére emelt templomát, mely a földvár közepén áll, 1332-ben említik először.) Az írott forrásokban csak 1220 körül megjelenő vár a tatárjárás pusztításai (1241-42) után elvesztette jelentőségét. (A megye székhelye viszont egészen a barokk korig a kis Zemplén marad, ekkor költözik csak át a közeli Sátoraljaújhelybe.)
2011-08-01 22:59:06

2017.09.27 10:00 piroska állapot: 4 - egyéb

Azt tudtam meg, hogy most találták meg a földvár kapuját, kiásták. Ekkor már távozóbanvoltunk. Az autónál álltunk, mikor egy helybéli ezt elmondta. Legközelebb..
Így csak a templomokról készítettem képet. A környék rendezett, a füvet épp nyírták.