Postás emlékmű

Ukrajna
Világi plasztika, szobor
Az ortodox templom szentélyének külső falán
Rövid leírás:
A kis Ung megyei, középkori eredetű település az újkorban vasgyáráról volt híres. Legnépszerűbb termékeik közé tartoztak a művészi kivitelű vaskályhák, melyek közül a szerencsésen fennmaradt példányok ma már múzeumok féltett darabjai.

Valószínűleg a vasgyár jelenlétének köszönhetjük a község legérdekesebb nevezetességének létrejöttét is. Alighanem itt áll a világ legidősebb emlékműve, amelyet egy postásnak állítottak!

Magáról a postásról keveset tudunk. Neve Fedor Feketa volt és 1789-1838 között élt. Talán ruszin nemzetiségű volt, de ez egy a beáramló munkásság által kialakított, kevert nemzetiségű településen ma már nehezen deríthető ki. Tudjuk róla, hogy mintegy 30 éven keresztül teljesítette hűségesen szolgálatát: hordta a leveleket Turjaremete és Ungvár között. Halálakor, 1838-ban a közösség olyan hálás volt néhai postásának, hogy a helyi ortodox kőtemplom szentélyének külső falán egy öntött vas emléktáblát helyeztek el, megörökítve Feketa Fedor érdemeit.

Az öntött vas emléktábla szabálytalan hatszög alakú. Felső, keskenyedő részén található a postás alakjának részletgazdag, domborúan öntött, egész alakos ábrázolása. A valószínűleg tényleg magáról a konkrét személyről mintázott, pozitív dombormű a postást vállig érő, hosszú hajjal, széles karimájú kalapban, vállán rövid, vastag, áll alatt gombolt köpenyben ábrázolja. Jobbjával vállán átvetett botját tartja, amin hátul talán batyu lóg. Kevésbé látszó, nagyrészt a köpeny által takart baljában valamiféle táska, levéltárca látszik, benne talán a továbbított küldeménnyel. Az emléktábla alsó, szélesebb részét domborúan öntött latin és cirill betűkből álló, rövid szöveg foglalja el.

Az emléktáblát a legutóbbi időben modern fémpálca kerettel övezték és letisztították korábbi míniumezüst festékétől.

A képek forrása: wikipedia.org