Szent Miklós plébániatemplom

Százd
Rövid leírás:
A templom feltehetően a 13. század elején itt megtelepedett premontrei rend monostorához tartozott – a rendház feltehetően a templomtól északkeletre állhatott. A kolostor pusztulásáról nincsen adatunk, ezt a még nem kellően tisztázott korszakot követően a templom plébániatemplomként szolgált..Az egyhajós, a hajónál keskenyebb és alacsonyabb, egyenes záródású szentélyű, román stílusú épületet (amelyhez sekrestye is kapcsolódik), a 14. században gótikus stílusban építették át. Ezt a korszakot őrzik a mai hajó ablakai, a csúcsíves diadalív, illetve a déli oldal bejáratának maradványa. Feltehetően az átépítés után szentelték Szent Miklósnak.

Ebből a korszakból származnak a templom legnagyobb értékei, az európai jelentőségű falképek. Ezek megrendelője a kutatások szerint feltehetően a település akkori birtokosa, I. Nagy Lajos király kamaraispánja, a padovai származású Szerecsen Jakab volt, aki egy Lombardiából származó festőt bízhatott meg a templom – legalább egy részének – kifestésével. A műveket egyelőre nem sikerült konkrét szerzőhöz kötni. A képsorok (amelyek valószínűleg két periódusban, más-más alkotó által készültek) a többi közt a tizenkét apostolt, Szent Miklóst, valamint az egyik leginkább kvalitásos alkotásként Szent Ferencet ábrázolják. Van elkezdett, de be nem fejezett falkép is.

Mivel a templom hosszú időn át a reformátusoké volt, a freskókat lemeszelték. Megtalálásukra az 1900-as évek elején került sor, a templom napjainkban nagyobb lendültet vett helyreállítása az 1990-es években kezdődött el. A 2018-as homlokzatfelújítási munkálatokat a magyar állam is támogatja.