Régi temető

Temető
Slovenská utca az északi külvárosban
Rövid leírás:
Az Árpád-kori eredetű település a Szepesség egyik legnagyobb városa, 1778-tól (a Lengyelországnak elzálogosított szepesi városok visszakerülte után) egészen 1876-ig (a szász önkormányzat megszűntéig) formálisan is a terület igazgatási központja volt. Történetét végig a több nemzetiség (szászok, magyarok, szlovákok) együttélése jellemezte. Sajnos, a 20. század véget vetett az addigi toleranciának. A Trianon előtt a város lakosságának bő felét adó németeket és magyarokat 1945 után a csehszlovák hatóságok deportálták, majd végül az országból is kiűzték. Az eltávozottak helyére az iparvárosba tömegesen szlovákok települtek.
Épp e mára nyom nélkül eltűnt lakosság létezésének egyik utolsó tanúja a középkori város északi szélén található, fallal határolt Régi Temető. A lakótelepi házaktól körülvett sírkertben még ma is tömegével láthatjuk a 19. század és a századforduló temetői építőművészetének remek darabjait. A romantikus, eklektikus, neobarokk, stb. családi mauzóleumok és síremlékek közül többet nívós plasztikai alkotások díszítenek. 1849. február 2-án a szabadságharc magyar honvédserege Guyon Richárd vezetésével Igló közelében győztes csatát vívott a császáriakkal. Az ekkor elesett 53 honvéd emlékét külön jel őrzi a temetőben.
Sajnos a temető osztozik sok más határon túlii nagyváros történelmi temetőjének sorsában: Az elüldözöttek természetesen nem képesek rendszeresen megváltani őseik sírhelyeit, az így \\\"nem megváltott\\\" síremlékeket pedig az üzemeltetők \\\"jogosan\\\" eladják, zömében a mai többségi lakosságnak, akik átfaragják, vagy épp teljesen eltüntetik az elmúlt nemzedékek néma tanúit.