Szászi Zoltán archív fotója. Megjelent: Új Szó, 2002. november 20-i számában

A falu fölé nyugaton emelkedő dombon, a temető közelében.
Rövid leírás:
Az ún. Fekete erdő néven emlegetett erdős tájon fekvő falu első említése 1410-ből való. A 18. században fából épült oratóriumát említik. Előbb, 1668-ig Jánosi filiája, majd anyaegyház. A szomszédos bellényi gyülekezettel közösen tartottak fenn iskolát. Az elzárt fekvésű falu az utóbbi évtizedekben teljesen átrétegződött, napjainkban gyakorlatilag csak cigány származású magyarok lakják. Templomának már csak a falai állnak.

A falu felett domb tetején áll az elhagyott templom. A torony a hajó elé épített, háromszintes, félkör alakú ajtóval és két ablaknyílással. A sisak törtvonalú négyzetes gúla, amely nyolcoldalúvá válik, tetején gomb és csillag. A torony sarkain négyzetes díszítés fut végig.
A hajó egyenes záródású, elől a torony oldalától kezdve a végéig és hátul farkasfogrovat díszíti a tető alatt pilaszterekkel tagolva. Ablakai félkörívesek, a hajó végén egy magas és egy körablak. Ablak és ajtókeretei, berendezése hiányzik.

A leírás forrása:
Balla Terézia et alii: Szlovákiai Református Keresztyén Egyház IX., XXIII. Gömöri Református Egyházmegye III. (Magyar Református Egyház Javainak Tára. A magyar református gyülekezetek templomai, felszerelési tárgyai, könyv- és iratanyaga) Debrecen, 2013.

Vályi-kastély (4.174 km)
Vályi-kastély (4.196 km)