Kőhíd

Forrás: JOKO / Panoramio

Forrás: murphy74 / Panoramio

Forrás: Jozef Dobias/ Panoramio

Híd
A falutól délkeletre, a Szikince-patak fölött
Rövid leírás:
Az egykori Hont vármegyéhez tartozó Bát falu korai Árpád-kori eredetű. A középkorra bányavárossá fejlődött, a 18. századtól járási székhely volt.

A falu mellett elfolyó Szikince-patak fölött 1780-ban épült föl a ma is álló, barokk stílusú híd. A három db egyenként 3,6 m nyílású ívből összeálló építményt kváderkövekből és tört kőből emelték. A két mederpillér felvízi oldalát ék alakúra képezték ki, hogy minél könnyebben folyhasson el a patak vize. Ezzel a híd ellen tud állni a télen befagyó vízfolyás jégnyomásának is. A hídhoz közvetlenül csatlakozó partszakaszokat hatalmas kő "pofafalakkal" védték meg az elmosódástól. A középső boltív fölött, a híd párkányának külső oldalán beillesztett kőlap található, nehezen olvasható felirattal.

A leíráshoz felhasználtuk Peter Paulík: Mosti na území Slovenska. (Bratislava, 2014.) c. munkáját.

Kőhíd (1.641 km)