A falu déli szélén, domboldalban
Rövid leírás:
Bánffyhunyadtól DK-re, a Kalotaszeg középső részén található Kőrösfő (Izvoru Crişului) falu. A falu feletti dombon áll a védőfallal kerített templom.

A helység 1276-ban Krysfew, 1282-ben Keresfev, 1341-ben villa episcopalis Keresfeu, 1608-ban Kereösfeö, 1666-ban Körösfeö néven jelentkezik az oklevelekben 1341-ben püspöki birtok, aminek alapján feltételezhető, hogy ekkor temploma is volt.
Megerősíti e feltételezést maga a templom, amely eredeti formájában középkori volt. A XVII. századi dúlások után az 1690-es években újjá kellett építeni, majd 1764-ben ismét, amikor eredeti stílusából kiforgatják. Utóbbi újításkor a templom keleti részébe új szentélyt építenek.

Néhány mennyezeti dísz, Gyalui Asztalos János munkáiból, az első újításból maradt fenn, míg a karzat és a padok a második újítás korából; ezek Umling Lőrinc munkái.

A templom védőfala az eredetihez képest némileg alacsonyabban ma is áll.

A leírás forrása: Léstyán Ferenc: Megszentelt kövek. A középkori erdélyi püspökség templomai. Gyulafehérvár. 2000. ill. Miski György: Erdély – demográfiai és statisztikai adattár. Erdélyi és Erdélyen kívüli települések ismertetése. /varak.hu
Arcanum CD. 2001.

Varjúvár (4.493 km)