Vörös kolostor

Templom és kolostor, rendház
külterület
Rövid leírás:
Ép, illetve helyreállított, egykori karthauzi kolostor az egykori lengyel-magyar határt jelző Dunajec folyó partján. Nagyméretű, egyhajós templomból, refektóriumból (benne gótikus falfestmények!), a szerzetesek önálló kis cellaházaiból és a gazdasági épületek által alkotott udvarokból áll.
A monostort 1319-ben, gyilkosság miatti vezeklés céljából alapította Kakas mester (a Berzeviczy család őse), a Boldogságos Szűz és Keresztelő Szent János tiszteletére. Az építkezések az 1340-es évekre készültek el. Nevét tetőfedő cserepeinek vörös színéről kapta. A 16. században világi birtokosok kezére került az épület, majd a 18. század elejétől kamalduli szerzetesek költöztek bele, akik barokk stílusban helyreállították a kolostort. II. József császár e rendet is feloszlatta, a kolostort pedig 1786-ban az eperjesi görögkatolikus püspökségnek juttatta. 1907-ben jelentős részét tűz pusztította el. Ma az épület állami tulajdonban van, templomterét restaurálták, a kolostorrészben múzeum és vendéglő működik.

Vakolat hibák láthatók