Megújulásunk támogatója:  

Szent István Király plébániatemplom


A képek forrása: vuicsa / Panoramio

Ország:
Ukrajna
Szélesség (lat):
N 48° 15,186'
Hosszúság (lon):
E 22° 27,774'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu keleti részén, mellékutcában
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A település már az Árpád-korban fennállott, az első, reánk maradt írott források a 13. században említik nevét. A 14. századi források gyakran említik az ekkor már népes lakosságú településen lakó hospeseket, akik nyilván Nyugat-Európából bevándorolt, kiváltságokkal bíró lakosok voltak. A 15. században Kaszony megindult a mezővárosi fejlődés útján.

Szent Lászlóhoz címzett, középkori plébániatemplomát a 16. század közepén reformátussá vált lakossága használta tovább, így a katolikus plébániai élet 200 évre megszűnt itt. Új plébános a csekély számú, 40 környező faluban elszórt, katolikus lakosság lelki gondozására csak 1750-ben érkezhetett újra. A hívek adományaiból 1754-re felépülhetett egy kisebb templomuk is Kaszonyban. A hívek száma folyamatosan növekedett, szükségessé vált egy új, nagyobb befogadó képességű istenháza felépítése. Erre végül 1832. után került sor, amikor felépült a ma is álló, Szent István Király titulusú plébániatemplom. A barkaszói hívek által a a bégányi hegyen lévő kőbányából kitermelt anyagból felépített, egyhajós, kontyolt nyereg tetős, fémlemezzel fedett épület nyugati homlokzatából egyszerű kialakítású harangtorony emelkedik ki. A templomban szolgáló orgonát a budapesti Rieger Testvérek orgonagyára készítette 1906-ban.

A templom elé az utcára 1880-ban kő támfalat emeltek, megakadályozandó a vízmosások kialakulását. A templomhoz tartozó plébániaépületet 1956-ban lebontották.

A leírás Pápai Zsuzsanna (szerk.): Kárpátalja. katolikus templomok. Munkács, 2003. műve nyomán készült.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2015-02-14 02:53:08
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.