Dés I. és II. vízierőmű

A képek forrása: panoramio

Ipari objektum
A falu közepétől nyugatra, a Kis-Szamos folyón
Rövid leírás:
A 19-20. század fordulója Erdélyben is a közcélú villamosítás kezdetének időszaka. Dés városában, Szolnok-Doboka vármegye székhelyén az első, ilyen célú kezdeményezést a Nyugat-európai tanulmányútjáról haza érkező gróf Kornis Károly tette meg. Már 1905-ben szakértői vizsgálatot kezdeményezett egy Dés közelében, Szentbenedek falunál a Kis-Szamosra telepítendő vízierőmű megépíthetőségével kapcsolatban. A hely kiválasztásában segített az a tény, hogy gróf Kornis ekkor már vízimalmot működtetett szentbenedeki birtokán.

Végül Dés és két másik, közeli város, Désakna és Szamosújvár villamosenergia ellátásának biztosítására döntés született egy erőmű megépítéséről. A tervezés éveit követően 1909-ben létrejött a "Szent Benedek elektromos művek Rt." 600.000 korona induló tőkével. A tervek egy a Kis-Szamoson létesítendő, vasbeton duzzasztógátról, a parton a malom helyén felépülő gépházban turbina és generátor beépítéséről szóltak. A biztonságos működést felvízi- és alvízi csatorna szolgálta, a termelt áramot kábeleken tervezték eljuttatni a felhasználás helyszínére. Az építkezési munkálatokat Lenarduzzi János cége végezte, míg a gépészeti kivitelező a Nicholson Gépgyár Rt volt. A 2 db Ganz-Danubius gyártmányú turbinával és 2 db Siemens-Schukert generátorral felszerelt, a Kis-Szamosból kiágaztatott csatornán megépült erőmű végül 1910. július 10-én kezdte meg működését. A települések áramellátásának biztonságát egy tartalékul szolgáló, diesel motoros generátor szolgálta. A működtetést a Kornis család többségi tulajdonában álló részvénytársaság végezte. (Ez lett a Dés I. erőmű.)

A rohamosan növekvő villamosenergia-igényre tekintettel szinte azonnal felmerült az erőmű bővítésének igénye: Már 1913-ban újabb generátorokat szereltek be. 1923-ban újabb nagy bővítésre került sor: a duzzasztó gát bal parti oldalán újabb erőművet építettek ki, további turbinákkal. (Ezt nevezték Dés II. erőműnek.)

Az erőmű megérte és túlélte a 2. világháborút. A kiépülő román kommunista diktatúra 1948-ban államosította az intézményt. A Romániában az 1980. körül kialakított, új energia stratégia komoly szerepet szánt a villamos kiserőműveknek. Ennek megfelelően 1983-ban a szentbenedeki erőműveket is korszerűsítették: a Dés I. teljesen új, Resicabányán gyártott turbinákat kapott - ezek máig is dolgoznak -, míg a Dés II. mellé egy új törpe erőművet építettek. Sajnos a II. erőmű egy 1990-ben történt üzemzavar közben megsérült - tengelye elgörbült, így használhatatlanná vált - így e részleg ma nem működik, közel száz éves, GANZ feliratú gépei egyre rosszabb állapotban várják sorsuk jobbra fordulását.

A leírás forrása: Makai Zoltán és Árva Csaba (Nagyvárad) összeállítása, Elektrotechnika, 2010/12. szám.

Óvár (4.019 km)
Désaknai vár (4.258 km)