A nagyváradi vár gazdasági épületei (F,G,H,I,J,K,L,M,O,P blok)

Világi együttes
Independenței tér 41
Rövid leírás:
A G tömb (az északi főhomlokzat) a Habsburgok szolgálatában álló olasz építész, Lodovicio Marini fémjelezte korszakhoz tartozik, és 1775 és 1776 között épült. Alaprajza U betűt formáz. A 19. században átalakították. Élelmiszerraktárként szolgált, később gazdasági épületként, az utóbbi években pedig művészeti műhelyek kaptak benne helyet.
A H tömb – a pékség 1692-ben épült, rögtön azt követően, hogy az osztrákok elfoglalták a várat, Corbelli tábornok parancsára. A hatkemencés pékséget valószínűleg báró Ernst von Borgsdorf hadmérnök tervei alapján építették, őt bízta meg a bécsi udvar a váradi vár újjáépítési terveinek kidolgozásával. Érdemes megjegyezni, hogy a helyén eredetileg szintén hasonló feladatokat betöltő épület állt, egy „elemózsiaraktár”, és hogy 1692-től 1997-ig, azaz nem kevesebb mint 305 évben keresztül megőrizte eredeti funkcióját.
Az I tömb 1692 és 1714 között épült a várkapitány parancsára. A 17. század közepéig az osztrák katonai közigazgatás és a város vámparancsnokságának székhelye volt. Mai arculatát Lodovico Marininek köszönheti, és 1775 és 1777 között alakult ki, amikor funkciót váltott, ekkortól csupán a nagyváradi helyőrség hadmérnökeinek a laktanyájaként szolgált.
A J tömb eredetileg a vár kapujaként szolgált (1573). Rajta, illetve a közelében állt a kaputorony és az óratorony, amelyek Houfnagel mindkét metszetén láthatók. Ab initio a jobboldalán istállók valamint kocsiszín voltak. Jelenlegi, héttámközös formáját 1775 és 1777 között nyerte el, amikor Lodovico Marini építész irányításával újjáépítették. Ugyanekkor veszett el örökre az óratorony. Továbbra is istállóként használták, de mivel az őrtorony már nem volt meg, hozzáépítették az őrszemélyzet helyiségét is.
A K tömb – a tiszti kaszárnya (déli homlokzat) 1775 és 1777 között épült Lodovico Marini építész tervei alapján. Az akkor felhúzott két épületet (a főparancsnokság raktára és a tiszti kaszárnya) összekapcsolták (közöttük korábban az L tömb felé létezett átjáró), és kizárólag a tisztek elszállásolására szolgáltak. Történelmi források szerint egy régebbi épületre építették rá, amelyben korábban pálos szerzetesek laktak.
L tömb – Az északi bástyafal kazamatája 1775 és 1777 között épült a Lodovico Marini katonai építész fémjelezte időszakban. Rendkívül masszív és tágas, ez biztosította a vár egyik leginkább szem előtt levő és legtöbbet támadott szakaszát. Ezt a masszív boltívek is tanúsítják.
Az M tömbhöz a Keleti kapu és a hozzá kapcsolódó két épület tartozik, vagyis az őrszemélyzet tömbje és az istállók. Az 1582 és 1583 között emelt bástyafalon, amelyet azért építettek, hogy összekösse az Aranyos bástyát a Vörös bástyával, nem volt kapu, amelyen át be lehetett volna jutni a vár keleti részébe. Az 1776-ig – amikor Lodovico Marini tervrajza készült – napvilágot látott terveken, vázlatokon vagy leírásokon [Szamosközy leírásán (1603), sem Benzini (1752) és Marini (1769) tervein] ezen a helyen nem jelenik meg kapu. Azt a katonai parancsnokság nyitotta meg 1777-ben.
A Nyári palota – P tömb 1572 környékén épülhetett, amikor az Aranyos bástya épült; ennek fülei között két kazamata épült, amelyeket egy folyosó kötött össze. Valamivel később, vélhetően annak köszönhetően, hogy az északnyugati tengelyen fekszik, 1638 és 1641 között ezek fölött alakították ki a fejedelem kikapcsolódását szolgáló helyet. A dokumentumokban „nyári házként” emlegetik az egyszerű, kőoszlopos, zsindelytetős építményt. Ma ebből a tömbből csupán az U betűt formáző alagsor maradt meg.
mokuska09