Mezőtelki 103. szám.
Rövid leírás:
Nagyváradtól 31 km-re Kolozsvár felé, a Sebes-Körös bal partján fekvő magyar falu neve először az 1291–1294-es püspöki tizedjegyzékben jelenik meg, Teluky formában, 1366-ban Thelky, 1851-ben Mező-Telki. A Telki helynév a magyar telek – szántásra alkalmas, trágyázott föld – főnévnek az -i képzős származéka. A Mező- előtag a táj jellegére utal.

A falu református templomát 1790-ben építették, provinciális barokk stílusban. Mai formáját a 19. század végén a 20. század elején érte el. Utolsó felújítása 2006-ban volt. Az utcasorban álló, egyhajós, faros nyeregtetős templom északi homlokzata előtt áll a torony. Mind a torony, mind a hajó fala lizénás-tükrös díszítésű. Torony alatti bejárata egyenes lezárású, fölötte keretelt, ovális világítóablak látszik. A hajó koronázópárkánya ráfut a főhomlokzatra, körbeölelve a tornyot. A két emelet visszaugratott lábazattal rendelkezik. Az első emelet tükrében gyámköves keretelésű világítóablak, a második emelet négy oldalán gyámköves keretelésű, félköríves, zsalugáteres ablak látható, kötényében karika rátéttel. Díszes, sokoldalú toronysisakja alatt barokk óraíves párkány húzódik. A hajó félköríves záródású, ablakai félkörívesek, déli végén egy kör alakú karzatvilágító ablakkal.

A hajó újabb készítésű, dísztelen kazettás, síkmennyezetű. Déli, orgonakarzata besimul a hajó végének félkörívébe. A szószék a nyugati falon áll, mellette baldachinos papi szék.

Baptista imaház (2.879 km)
Zichy-kúria (5.849 km)