Niczky-kastély

A kép forrása: Bwag/wikipedia.org

A kép forrása: Hadinger/wikipedia.org
Schlossgasse 1
Rövid leírás:
A települést először 1225-ben említik. 1446-tól kezdve a Niczky-család birtoka, ők építtették a kastélyt.

A kastély elődje egy 1300 körül épült vár, ennek helyére építtette az 1770-es években a ma is látható késő barokk - klasszicista kastélyt Niczky Kristóf országbíró, királyi főtanácsadó. A család birtokközpontjaként az épületben kapott helyet a családi levéltár is.

Maga az épület "L" alaprajzú. Középpontjában a főszárny szimmetriatengelyében helyt kapó háromszintes, magas manzárdtetős, timpanonos, a homlokzatból előreugró négyzetes alaprajzú épületrész áll. Hozzá csatlakozik az impozáns, oszlopokkal alátámasztott előtető, amely a balusztrádos lépcsősor fölé borul. Az épület többi része kétszintes, puritán külsejű.

A központi dísztermet Dorffmeister István neves festőművész freskói díszítik, melyek 1773-ban készültek el.

Az épület 1941-ben a Heller család tulajdonába került, majd a község vásárolta meg 1952-ben. 1959-től a Golubits család tulajdona, akik az évtizedek során elvégezték a kastély külső-belső felújítását és a park rendbetételét. Jelenleg panziót és éttermet üzemeltetnek az épület közelében, a kastély pedig konferencia- és bálteremként használható.