Szent Lőrinc római katolikus templom

A kép forrása: Toró Attila / Panoramio
Kézdikővár, 294. sz.
A falutól északra található dombon álló 19. századi templom.
Rövid leírás:
Kézdikővár, korábbi nevén Peselnek, Kovászna megyében a Peselnek-patak mellett fekszik, ma közigazgatásilag Kézdiszentlélekhez tartozik. 1905-ben változtatták meg sokat gúnyolt nevét.

A település a középkorban még a Céklás-patak mellett feküdt, ahol a régi templom romjai még ma is láthatók. A jelenlegi adatok szerint ez volt Háromszék legrégebbi, 12. századi temploma, mely 12 méter hosszú, 7 méter széles félköríves apszissal épült. A mára elpusztult templom helyét a Faluhelynek nevezett régi településen ma egy kereszt jelöli.

Kézdikővár lakói a 19. század elején költöztek az új helyre, melyet nem sokkal később a templom megépítése is követett. Az új településen 1825-ben építették fel a kőfallal övezett, Szent Lőrinc tiszteletére felszentelt, egy hajós, nyugaton gúlasisakos tornyú, poligonális szentélyű templomot, a településre költőző Pótsa-család támogatásával. A hajó déli bejárata elé díszes előcsarnok épült. A szentélyhez északon sekrestyét csatoltak. Az új templomot 1829-ben szentelték fel.