Megújulásunk támogatója:  

Várhegy (Borkúti-völgy)


A képek forrása: www.varak.hu


Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 41,404'
Hosszúság (lon):
E 23° 31,454'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Vár, várkastély
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A városközponttól kb. 8 km-re északnyugatra, hegyes-erdős vidéken.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Nagybánya várát a Nagybányából Szinyérváraljára vezető 1 C jelű autóútról közelíthetjük meg; ebből ágazik ki észak felé a Borkúti-völgybe vezető út, Nagybánya (Baia Mare) központjától mintegy 8 km-re. A Borkúti-völgyben észak felé haladva szórványtelepülésen vezet át utunk, majd az előbb említett leágazástól 4 km-es távolságban megállva az út mentén lévő házak között az út északi oldala fölé nyúló dombra felvezető ösvényen gyalog kapaszkodhatunk fel a 444 méter magas Várhegyre. Az ösvényt kisebb bányatárnák szegélyezik. A hegygerincen délkeleti irányba vezető gyalogutat a vártól kb. 80 méteres távolságban egy mesterséges árok szakítja meg. Továbbhaladva jutunk el a két részből álló, összességében elnyújtott háromszög alakú vár területére.

A királyi kamarához tartozó Nagybánya városának várát először 1407-ben említik. 1457-ben Hunyadi János özvegyének, Szilágyi Erzsébetnek várnagya, Zápolyai Imre deák parancsnokol falai között. Oklevelek később már nem szólnak róla, nem tudni, mikor pusztulhatott el.

A belső vár a várterület keleti oldalán helyezkedik el, mérete kb. 40 méter x 40 méter. Területét több helyen mélyedések, kincskereső gödrök tarkítják. Északi oldalán találjuk az egyetlen megmaradt falszakaszt, amelyről nem tudni, hogy milyen helyiséghez tartozhatott. A belső várat egy 10 méter széles, helyenként 1,5-2 méter mély árok veszi körül, amely a déli oldalon ellaposodik.

A belső vártól nyugatra helyezkedik el a háromszög alakú külső vár, melynek felszínén falmaradvány nem látható. A külső- és az árokkal kerített belső várból álló erősséget egy további árok keríti az északi, a nyugati és a déli oldalon. A hegyoldal meredeksége miatt az árok a keleti oldalon hiányzik.

A leírás forása: www.varak.hu
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2014-04-28 14:19:34
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Pénzverde (5.320 km)
Lendvay-ház (5.418 km)
Városfalak (5.443 km)
Hunyadi-ház (5.474 km)