Megújulásunk támogatója:  

Vármegyeháza


(Forrás: Pudelek/wikimedia.org)

(Forrás: Dusko Opacic - duskoopacic.blogspot.com)

(Forrás: SOinfo.org)

Eisenhut Ferenc: A zentai csata (forrás: Perkó István/hu.wikipedia.org)
Ország:
Szerbia
Szélesség (lat):
N 45° 46,173'
Hosszúság (lon):
E 19° 7,096'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Középület
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 1
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 5
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Trg cara Uroša 1
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Bodrog vármegye rendjei a 15. századtól kezdve időnként az akkori Czoborszentmihályon ültek össze. A települést és várat birtokló Czobor családból sűrűn kerültek ki ispánok. A török korban Zomborra átkeresztelt helység egyre jelentősebb közigazgatási szerepet töltött be. Fontosságát tükrözi, hogy Mária Terézia miután Zombort 1749-ben szabad királyi város rangjára emelte, 1753-ban vármegye székhelynek ajánlotta. Hivatalosan 1786-tól töltötte be ezt a szerepet; később az összevont Bács-Bodrog megye központja lett.

Kezdetben a hivatalokat az egykori ferences rendház épületének a felében helyezték el (másik fele római katolikus plébániaként működött). A megyék 1802. évi hivatalos összevonásával megnövekedett a közigazgatási apparátus, így az igényeknek megfelelő épületre volt szükség.
Az új vármegyeháza épületét az egykori vásárhelyen, az ún. Pandúr-szigeten építették fel Bauer Anton tervei alapján. A földterületet előrelátóan még 1753-ban felvásárolták egy ilyen típusú épülethez. 1802 és 1808 között készült el, míg a belteret 1809-ben rendezték be. A hivatalokon és üléstermeken kívül itt kaptak helyet a hivatalnokok lakásai, a börtön, később a vármegye történelmi társulata és egyéb körök, szervezetek is. Az udvaron álltak az istállók, a földszinten pedig a kocsma (ismert volt, hogy az összegyűlt uraság az 1830-40-es években előszeretettel múlatta idejét a Vármegyeházán kártya, bor és zeneszó mellett egész hajnalig). A háromszintes, klasszicista épület főhomlokzatának rizalitján volt Bács-Bodrog védőszentjének, Szent Pál apostolnak a szobra.

1880-ban átépítési és bővítési munkálatok folytak Pártos Gyula tervezésével. A főhomlokzat elnyerte ma is látható díszesebb, eklektikus jellegű küllemét. A kupola a velencei Santa Maria della Salute mintájára készült. Az épületet mindkét oldalon egy-egy négyzet alaprajzú toronnyal, és a tornyokból induló épületszárnyakkal toldották meg; majd a hátsó építménnyel egészítették ki. Az új komplexum 1882-re átriumos elrendezést kapott, és közel 200 helyiséggel bővült.

A nagy díszteremben helyezték el 1898-ban a németpalánkai (Bačka Palanka) születésű Eisenhut Ferencnek a nagyszabású A zentai csata (1697) c. alkotását. A 7x4 m2-es, realizmushoz sorolható olajfestményt a vármegye a Millenáris Ünnepség alkalmából rendelte meg 1896-ban. A képen az előtérben a győzelmet arató Savoyai Jenő fehér lovon ugrat, eléje vezetik az elfogott török pasát, háttérben pedig a csata zajlik. A teremben volt még a római istennőknek, Justitiá-nak és Minervának a szobra; az épületben rendezték be a főispánok arcképcsarnokát.

A megyeház körüli teret 1882-ben rendezték be, virágágyásokkal díszítették, s a század kilencvenes éveire a parkot is kialakították. A vásártér kiszorult a megyeház mögé, majd katonai gyakorlótérré alakult. A közelben indult az egykori Schweidel József utca, ugyanis az aradi vértanú családja birtokolta valamikor az egyik saroképületet.

A vármegye hivatalai 1925-ig birtokolták az épületet, amikor is Vajdaságban felszámolták a megyéket. A II. világháborútól járási központként, 1962-tól körzeti székhelyként funkcionál.

Forrás:
sycultour.eu és cnsombor.org (ismeretlen szerők)
Trencsény Károly: Zombor. In: Borovszky Samu (szerk.): Bács-Bodrog vármegye I. Magyarország Vármegyéi és Városai. (http://mek.oszk.hu/09500/09536/html/0002/8.html)
Adatlapot készítette:
herakhleia
Adatfelvétel ideje:
2014-04-19 20:47:41
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.