Szt. György vértanú szerb görögkeleti nagytemplom és plébánia

(A képek forrása: zaprokul.org.rs)

Szerbia
Veljka Petrovića 1.
Rövid leírás:
A templom helyén a török idők óta templom állt, amelyet a helyi szerbek a törökök távozását követően 1717-ben újjáépítettek, majd 1744-ben új haragtoronnyal kibővítettek. Miután a települést Mária Terézia szabad királyi város rangjára emelte, az új ranghoz méltó templomot kívántak építeni. Ezért adománygyűjtésbe kezdtek, majd 1759 és 1761 között felépíttették a barokk-rokokó stílusú, helyenként neoklasszikus elemekkel rendelkező, ma is álló templomot. Az ikonokat Kracsun Tódor (Teodor Kračun), korának egyik legismertebb ikonfestője készítette. Az 55 méter magas templomtorony 1791-ben lett felépítve. A templombelső 1866. évi felújításakor az ikonosztázt levették és 1873-ban Pavle Simić-et bízták meg az új festészeti elemek elkészítésével.
A templomban nyugszik Jovan Branković gróf katonai parancsnok és Jovan Jovanović szerb ortodox püspök (vladika). 1936-ban teljesen felújították.

A templom mögötti területen 1759-től egy nádtetős, földszintes épület állt, amelyben 1788-ban Avram Mrazović elindította a Normaiskolát, a szerb Tanítóképző előzményét. A régi épületet 1863-ban átalakították, hogy a női tagozatok oktatásának megfeleljen. A képző 1921-ig működött itt. Ma a szerb görögkeleti egyházközség központja.

A templomudvarban nagyméretű, vörös márványból készült kereszt látható, amely 1795-től a II. világháború végéig a Szent György téren állt.

Forrás: cnsombor.org és zaprokul.org.rs (ism. szerzők)
herakhleia