Fráter Béla-kúria

Kúria, udvarház
Érsemjén 156. szám
Rövid leírás:
Az udvarház a 19. század elején épült, klasszicista stílusban. Az államosítás után az épület többféle rendeltetést töltött be. Működött itt óvoda, mellette az óvónő szolgálati lakása. A pincében sajt előállításával foglalkoztak. Később az óvoda helyén a községi könyvtár kapott helyet. A könyvtár mellett hosszú ideig a postahivatal működött. A szolgálati lakás helyén ma magán ABC működik. A könyvtárat áthelyezték, s ma a középső és keleti része lakatlanul áll, a födém több helyt beszakadt, ez a rész hamarosan romba dől.
Az eredeti, téglalap alaprajzú, végein kontyolt nyeregtetős épület középrizalitja elé oszlopos, timpanonos portikuszt építettek. Az átépítések nyomán az oszlopok eltűntek, az ablakokat kicserélték, több helyen új ajtókat vágtak az épületre, a későbbi funkcióknak megfelelően. Nyugati végéhez újabb részeket építettek.