Városerődítés

A kép forrása: Clemens PFEIFFER/wikipedia.org
Városfal, városerődítés, egyéb védelmi objektum
Clusiusweg 1 (koordináta helye)
Rövid leírás:
A településen jelentős prehistorikus és római kori régészeti lelőhely van. Első említése 1157-ből való, II. Géza magyar király ekkor engedi meg a bencés kolostor felépítését. 1180-ban épül fel a vár, s a település ekkor kapja a novum castrum (új vár) nevet. A falu a vár körül fejlődött ki. A vár a török korban fontos szerepet kapott, majd a 18. századtól, a tartós béke beálltával elvesztette szerepét.

Az egykori védőfal a 16. században épült a város központja köré. Ebben az időben a település jelentősége egyre nőtt, már törvénykezési joga volt. A törökök elleni küzdelemben, a 16-17. században a település fő védművét a Németújvár fölé emelkedő dombon épült vár képviselte, azonban védelem tagoltsága érdekében, illetve a kisebb portyázó csapatok ellen szükségét látták a váralja település védelmi vonalának kiépítését is.

A fal iránya: É-D irányban a vár és a ferences kolostor, NY-K irányban pedig a vár és a régi városháza között épült ki. Így egy nagyjából háromszögletű területet zárt be. Maradványai több helyen, - köztük pl. a Clusiusweg 1. számú ház udvarában - máig fennmaradtak.