Szent Fülöp és Jakab Apostolok plébániatemplom

A falu központjában, a fő út északi oldalán.
Rövid leírás:
A szepesi cipszer falu Árpád-kori eredetű, nevének első említését a fennmaradt írott források az 1200-as évekből őrzik. A település közepén emelkedő, ma kissé jelentéktelen külsejű, keletelt tengelyű temploma a 13-14. századok fordulóján épült fel, korai gótikus stílusban. A nyereg tetős, ma vörösre festett fémlemezzel fedett épület téglalap alaprajzú hajójához keleten egyenes záródású szentély, míg nyugaton zömök torony kapcsolódik. Ennek harangszintjét négy oldalon 1-1 csúcsíves, kőrácsos ablak töri át. A tornyot kettős gúla alakú, újkori sisak koronázza. A templom északi homlokzatához féltetős sekrestye kapcsolódik.

A templom belső berendezése korai barokk stílusú. Ennek legszebb darabja a 17. századi, fából faragott, színpompás főoltár, amely a hajóhoz félkörös diadalívvel kapcsolódó szentélyben látható. Központi képén a templom mai két védőszentjét, Fülöpöt és Jakabot ábrázoló, egész alakos festményt láthatunk.

A templom legfontosabb ékessége a hajó északi falán 1905-ben felfedezett, ún. Szent László-ciklust ábrázoló, 1350. körül keletkezett, nagy felületű freskó. A jelenetek a későbbi szent királynak a kunok (besenyők) elleni, 1068-as kerlési (cserhalmi) győztes ütközete után történt eseményeket ábrázolják. A legenda szerint, amely vélhetőleg egy keleti gyökerű, mítikus hősök közötti, rituális küzdelem hagyományát őrizte meg és telepítette át keresztény környezetbe, ekkor László egy rabságba hurcolt magyar lányt ragadott ki egy kun vitéz karmaiból.