Tábor

Forrás: varak.hu

Forrás: varak.hu
Mannersdorf
Rövid leírás:
Unterloisdorf és Mannersdorf között a Rábca mezején áll egy gabonatároló épület, ami ma a Horitschoner Lagerhaus tulajdona. Ezen a helyen található egy árokkal és sánccal övezett védmű, amit “Tabor”-nak hívnak. A berendezésről fennmaradt egy tervrajz 1546-ból (az építés éve) és egy metszet Greischer-től 1690 környékéről, ami lehetővé teszi a rekonstrukcióját.

Az erődítés két vizesárokkal volt körülvéve, a külső átmérője kb. 170 - 135 méter lehetett és a Rábca egyik ága táplálta. A 17 - 22 méter széles árkon Ny-ról egy fahídon lehetett átjutni, ami a felvonóhídban végződött. A felvonóhíd mellett a sáncba egy lóistálló volt. A sáncot kívülről egy több öl magas cölöpkerítés védte. Egy második fahíd a hozzá kapcsolódó felvonóhíddal ívelt át a belső vizesárkon és vezetett a megközelítőleg négyzet alakú belső várba. Ezt egy két öl magas cölöpkerítés védte, a négy sarkán rondellaszerűen kiképezve. A belsővár udvarán állt a bádoggal fedett és falazott “Stock” (emelet) és a pince. A Greischer metszet szerint a későbbi időkben még egy saroképületet emeltek és egy falazott tornyot.

A Rákóczi-szabadságharc alatt itt egy összecsapás játszódott le a császári generális Ebergényi László és a kuruc Berthóty Zsigmond között. Ezen összeütközés közben a császáriak által védett erőd teljesen leégett. A 18. sz. folyamán a vár teljesen megsemmisült.

A leírás forrása: varak.hu (bővebben itt)
örs