Borostyánkő vára

Borinka
Rövid leírás:
Feltehetően az Árpád-kor végén Stomfa ispánsági várának szerepét vette át. 1314-től az osztrák Tellesbrunni család tulajdonába ment át. 1349-ben cserével került ismét királyi kézbe és onnan kezdve a pozsonyi ispánsághoz tartozott. 1388-ban Jolsvai Leusták kezén találjuk, majd Zsigmond 1390-ben Szentgyörgyi Péternek adta örökbe. Ágának kihaltával 1439-ben a rokon Bazini családé lett. Majd ismét a Szentgyörgyi grófoké volt egészen a család kihalásáig, 1543-ig. A várat később Pálffy Miklós szerezte meg 1592-ben, egészen 1867-ig családja birtokolta. 1809-ben azonban a franciák a közeli Dévénnyel együtt felrobbantották. Ekkortól rom.
A királyi várként épült legkorábbi része a kis alapterületű ciszternával is ellátott felsővár. Ehhez a 17. században épült palotaépületek és az alsóvár hatalmas, félköríves bástyái kapcsolódnak.

A leírás forrásai:
Csorba Csaba-Firon András-Marosi Endre: Vártúrák kalauza III. Bp., 1983. 138.