Greiss-oszlop

Világi plasztika, szobor
Purbach, Neusiedler str.
Rövid leírás:
Széleskút és Feketeváros között az út mellett áll. A török 1527-ben és 1647-ben pusztított a vidéken. Az utóbbi eseményhez fűződik a következő történet: Greiss András feketevárosi fiút elhurcolta a török, de az éjszaka leple alatt, amikor egy erdőben megpihent a csapat, sikerült megszöknie. Elcsigázva érkezett meg faluja határába és ott elvesztette az eszméletét. A falubeliek akadtak rá és hazavitték. Húsz évvel később, szabadulása emlékére szép oszlopot állítottak az út mellett, azon a helyen, ahol megtalálták. Az oszlopon az 1666-os évszám olvasható. Greiss András meg is örökíttette egy festményen azt a jelenetet, amikor egy török lovas rabszíjon vezeti. A képen a következő szöveg olvasható: ’Ich Andreas Greiss bin in 1647 von den Tatarn gefangen worden und durch die Vorbitt der H. Treufaldigkeit…erettet worden.” Ezt az egyszerű olajképet sokáig a 160-as számú házban őrizték.

Forrás: varak.hu, Wikipédia
örs