Szent Kereszt feltalálása plébániatemplom

A falu fölött egy dombon, a temető szomszédságában
Rövid leírás:
A település első említése 1271-ből való. Nevét kellemetlen szagú, gazdag ásványi anyag tartalmú forrásvizéről kapta. A falut a török kétszer gyújtotta fel.
Az első templom 1359-ben épült gótikus stílusban. Ezt a törökdúláskor lerombolták. Helyén -maradványai felhasználásával- épült a korai barokk templom 1686-ban. Az eredeti templom maradványai a falak részleteiben, valamint a hajó és a szentély támpilléreiben találhatók meg.
A hajó keletelt, szentélye a nyolcszög három oldalával záródik. A torony - rendhagyó módon- a déli hajóhoz csatlakozik.Zömök, négyszögletes építmény gúlasisakos lezárással. A főbejárat az oromzatos nyugati homlokzaton van.
A szentély boltozatának bordái címer formájú zárókövekben végződnek. A hajóban található nyugati mellvédes karzat keresztboltozatra támaszkodik.
A templom berendezése kora barokk, jórészt a 17. század végéről származik. A főoltár 1687-es, témája a Szent Kereszt megtalálása. Az oltárépítmény szobrai Szent Ferencet, Szent Antalt, Szent Pétert és Szent Pált ábrázolják. A főoltártól jobbra egy talapzaton áll Szűz Mária 1700-as évekből való koronás szobra. A szószék és a keresztelőkút 18. század végiek.