Tatárlik-barlangvár

A Vargyas-szorosban.
Rövid leírás:
Vargyas (Vârghiş) falutól északi irányba, a Vargyas-patak jobb partján vezet az a 12 km hosszú, helyenként rossz minőségű földút, amellyel a Vargyasi-szoros déli végénél levő táborozóhelyhez lehet autóval eljutni. Innen a Vargyasi-szoroson átvezető jelzett turistaúton kb. 1 km-t gyalogolva északi irányban jobb kéz felől tűnik szemünk elé a Homoródalmás község határába eső, egykor erődített Almási-barlang (másik nevén Orbán Balázs-barlang) nyílása és az oda vezető acéllépcső. Ettől a barlangtól nyugati irányban a vele átellenben, a patak túlsó partján lévő sziklafalban két barlang is található. A patak szintje fölött néhány méterrel, a patakon átvezető gyaloghíd tövében nyílik a Lócsűr-barlang. Fölötte kb. 15 méterrel található a Tatárlik-barlang, amely egykor mesterségesen rakott kőfalakkal védett menedékhely volt. A falazatot – a közeli Almási-barlanghoz hasonlóan – feltehetően a 17. században építették a barlang nyílása elé. Búvóhelyként még a 18. század táján is használhatták.
A barlanghoz a patak mentén vezető úttól nyugati irányba induló ösvényen juthatunk fel. A Tatárlik üregét két hatalmas sziklaoszlop osztja több részre. A barlang keleti nyílása, amely a Vargyas-patakra néz, már nem mutatja az egykori erődítés nyomait, azonban a kb. 12 méter széles nyugati nyílás alsó részén ma is jól láthatóak a kőfal helyenként fél méter magas maradványai.

Almási-barlang (0.281 km)
Tájház (7.812 km)