Egykori katolikus iskola

Tenkegörbed 588. szám.
Rövid leírás:
A 19. század elején épülhetett, klasszicizáló barokk stílusban. Utcasorban, magában álló, téglalap alaprajzú, két oldalt kontyolt nyeregtetős épület. Tetején huszártorony-szerű kémény látható. Utcai homlokzatát lábazat erősíti. Egyenes lezárású ablakai kereteltek. Jobb oldalt, utólagosan egy kamrát építettek hozzá. Mellette koporsótetős kiskapu, bal oldalt pilléres nagykapu látható. Udvari homlokzatán oldalra is nyitott, falazott pilléres, mellvédes tornác áll, félköríves záródású nyílásokkal. Az első szoba a tanító lakása volt, a belső, nagyobb teremben volt az iskola.

2013-06-30 15:06:35

2018.04.14 12:00 Emese62 állapot: 4 - koordináta: N 46° 47,569' E 21° 51,814' - egyéb

Újra erre jártam és lefotóztam, renoválták. A képen jól látszik, hogy megrongálódott régi jellegzetes kéményt elbontották, új tetőt kapott! Rakok fel néhaány régebbi (2016. 06.) képet az iskola eredeti kéménye jól látszik.

Cenc-ház (5.213 km)
Városi iskola (5.548 km)