Keresztvár

A Tatár-hágó nyergében.
Rövid leírás:
Brassótól 25 km-re, K-re fekszik Bodzavám (Vama Buzăului) falu. Bodzavámtól D-re, 30 km-re, a Tatárhágón, a történelmi határ mellett állt valaha a német keresztes lovagok által épített Keresztvár (Kreuzburg).

Keresztvárat korábban a Nyén (Teliu) falu feletti vármaradványokhoz is próbálták kötni, az a vár azonban nem tulajdonítható a kereszteseknek, hanem korábbi időből származik. Keresztvárat ma a Tatárhágón álló rommal azonosítják, melyet támogat a romnak Marienburggal egyező alaprajza és az 1222-i határleírás, mely a keresztesek havasalföldi területének K-i oldalát Kreuzburgtól vezeti le a Brodnikok földje felé.

Romjainak felkeresése nem könnyű feladat. A Bodzavám falu D-i szélén lévő régi Kápolnadomb után K – DK – D-i irányba vezető földúton a Bodza völgyében 15 km-t haladunk a Bonkuta-hágó felé. A Bonkuta-hágó előtt a gerincen K-i irányba fordulva további 3-4 km-t teszünk meg. Ezután érkezünk fel a Tatárhágóra. Itt a Bodzatábla-hegy (Tabla Buţii) mellett, kis, I. világháborús temető közelében találjuk Keresztvár (Kreuzburg) maradványait.
Ez az útvonal terepjáróval vagy lovasszekérrel is járható. Gyalogosan, a nagy távolság miatt, 1 nap alatt csak nagy erőfeszítés árán teljesíthető.

A vár szabálytalan négyszög alaprajzú, melyen a hágó útja ma keresztülhalad. A négyszög alakú vár csúcsain a falak síkjából kiugró, négyszög alakú 10 x 10 m-es tornyok helyezkednek el. A DK-i toronyépület ennél nagyobb, kb. 20 x 10 m-es és több helyiségre van osztva. A várból D felé kivezető út egy mesterségesen sziklába vágott árkon vezet keresztül, melyet valószínűleg még egy külön védőfal is lezárt.

A vár romjai kb. 0,5-1 m magasan, jól áttekinthető füves terepen ma is állnak. A falak vastagsága még a saroktornyoknál sem haladja meg az 1 m-t. A tornyokat összekötő falak átlag 1 m vastagok. A vár helyszínén kb. egy évtizede némi állagmegóvás történt, napjainkban a romok ismét erős pusztulásnak indultak.

1211-ben II. Endre a Barcaságot, mint a kunok földje felé eső puszta földet, a német keresztes lovagoknak adományozta, azzal, hogy védjék meg az ország határait és a kunok megtérítésében működjenek közre. A király 1212-ben a lovagrendnek adományozta az általuk a Barca-föld határán, a Tatárhágón felépített Keresztvárat (Kreuzburg) a körülötte fekvő rétekkel, majd 1222-ben ugyanő és a pápa megerősítette az adományt. A katonai szempontból igen jelentős Tatárhágó fegyveres biztosítása volt a feltétele annak, hogy a lovagok sikerrel vegyék fel a harcot az itt gyakran betörő kunok ellen. A német lovagok jogtalan és erőszakos cselekményei hatására azonban II. Endre 1225-ben sereggel vonult ellenük, földjüket visszavette, 1000 márka sarcot vetett ki rájuk és népeikre, Havasalföldön épített erős várukat – valószínűleg Keresztvárat – megvívta s végül a lovagokat elkergette.

Bizonyos, hogy a tatár és török betörések idején fontos szerepe volt a magyar határ védelmében. A vár tipológiai vizsgálata nyomán úgy gondoljuk, hogy a német lovagrend korai kővárának átépítésével a 13-15. század között nyerte el mai formáját. Ez az alaprajzából, a falvastagságból és kiépítettségből is kitűnik. Világosan látható, hogy építői nem számítottak komolyabb tüzérségi támadásra. A vár pusztulásának idejéről biztos adat nem áll rendelkezésre.

A leírás forrása: Karczag Ákos - Szabó Tibor / www.varak.hu

Kisvár (29.110 km)