Nagyváradi vár

Calea Clujului vagy Strada Grivitei utcák felől közelíthető meg
Rövid leírás:
A várban épített fejedelmi palota a későreneszánsz, olasz eredetű centrális kastélytípusok egyik legszebb példája. A vár ötszög alakú belső terébe koncentrikusan elhelyezett, szintén ötszögletű épületegyüttest tervezett a vernai Giacomo Resti észak-olasz építész, így falai párhuzamosak a várfalakkal.
Főkapuja a déli oldalon volt. A Báthoryak korában épült az Aranyos- és Veres-bástya, majd a század végére készült el a Földbástya. Ezen utóbbit 1618 és 27 között kőből átépítették és Bethlen-bástyának nevezték. Bethlen Gábor nevéhez fűződik korának egyik kiemelkedő alkotása a váradi palota nyugati szárnya, ahol egyedülálló figurális stukkó-kompozíciók maradványai maradtak fenn. A termet fiókos dongaboltozat fedi, amelyeken a stukkó-díszek helyet kaptak. Reális és fantasztikus állatokat, gyümölcsöket ábrázolnak.
A törököktől történt visszafoglalás után a Habsuburg Birodalom idején újabb nagyarányú építkezés zajlott a várban. Ekkor épültek a helyőrség számára szállások, lőszerraktárak, anyag- és élelmiszertároló terek. De ehhez az időszakhoz köthetők a vársáncon átvezető hidak űjjáépítése, a fejedelmi palota épületszárnyainak helyreállítása, bővítése, valamint a helyőrségi kaszárnyák, nyugati elővédmű, raktárépületek, lőszer- és fegyverraktárak, tisztek és mérnökök lakosztályainak megépítése, a várárok kitisztítása és haszonkertek kialakítása. Ezen munkálatokhoz már osztrák építészeket szerződtettek.
2013-06-22 11:25:22

2014.12.25 12:02 mokuska09 állapot: 3 - koordináta: N 47° 3,115' E 21° 56,662' - egyéb

A vár renoválás alatt áll, ezért a várudvarba nem lehet belépni. A várárok 2/3 része nagyon szépen rendbe van téve, parkosították ezt a területet. Amennyire kívülről látható a belső udvar épületeinek nagy része már fel lett újítva. A várfal sok helyen még nagy felújításra szorul, van ahol kezd bomladozni. Látszik , hogy a renoválás során igyekeznek visszaállítani az eredeti állapotát.