Uspenska szerb ortodox templom

A képek forrása: zrenjaninheritage.com

Szerbia
Svetosavska 2
Rövid leírás:
Az Uspenska szerb görögkeleti templomot Szűz Mária mennybemenetelének (Uspenje Svete Bogorodice) ajánlották fel. 1746-ban épült Mária Terézia uralkodása alatt barokk stílusban. Nagybecskerek egyik legkorábbi épülete, amely túlélte az 1807. évi nagy tűzvészt.

Az épület egyhajós a keleti részen félkör alakú apszissal, a nyugatin pedig hármas tagolású bejárati homlokzattal. A legalsó szint kisméretű oszlopsorokkal és vakablakokkal rendelkezik; a középső kör alakú nyílással és szárnyakkal; a legfelső a tulajdonképpeni rézbádog borítású harangtorony boltíves ablaknyílásokkal.

Az ikonosztáz Georgije és Dimitrije Popović festőművészek alkotása. Három egységén bibliai jelenetek láthatóak. A templomban egy trónus áll, amelyet körmenetkor használnak szent Miklós földi maradványainak bemutatására. A boltozatok sarkainak Mihály Arkangyalt, Szent Minklóst és a Szentháromságot ábrázoló falfestményeit Aleksandar Sekulić festette 1926-ban. A falakon függnek a fakeretes, szentelésekkor használt ikonok. Ezek közül valamennyit az idő folyamát átfestettek, de egyes részeken felfedezhetőek a 18. századi elemek. Az ikonok szentelése nevet viselő alkotás Georgije Popović műve, és 1952 óta kulturális örökséggé nyilvánított.

Forrás:
Stanić, R. (ur.): Veliki Bečkerek – Petrovgrad – Zrenjanin. Zrenjanin 1995.