Megújulásunk támogatója:  

Xavéri Szent Ferenc (Diák-) templom


A kép forrása: Kasanicky / Panoramio
Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 39,736'
Hosszúság (lon):
E 20° 31,987'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Fő tér (ma: Námestie baníkov) közepén.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A nagy múltú bányavárost a 13. században ide érkező, a környék érceit kitermelő, német ajkú bányász telepesek alapították. A település templomai, legfontosabb középületei, legtehetősebb polgárainak házai a középkori eredetű, téglalap alaprajzú fő téren, ill. az ebből nyíló utcákban épültek fel.

A Xavéri Szent Ferenc tiszteletére emelt római katolikus templom - más néven Diák templom - barokk stílusban épült 1658 - 1687 között, az egykori városháza és a protestáns iskola helyén, a Főtér közepén, a tűztorony mellett. Az északkelet-délnyugati tengelyű, téglalap alaprajzú, nyeregtetős, cseréppel fedett, oromzatos templomnak saját harangtornya nincsen.

A templomot még a jezsuiták kezdték építeni 1658-ban. Az építészeti munkák eléggé sokáig elhúzódtak, mert a protestáns rozsnyói lakosok a reformáció korában nem szívesen építették ezt a katolikus épületet, ezért rossz minőségű, olcsó alapanyagokat használtak fel a városháza romjaiból. Lehet hogy emiatt is, de egy szép nyári napon a boltív szétesett. Kb.1666-ban az építkezés nagyjából befejeződött, de a jezsuiták kiűzése után, 1682-ban a munkálatok teljesen leálltak. A jezsuita rend felszámolása után, II. József uralkodásának idején a templom a ferencrendiek használatába került.

1778-től a gimnázium államosítása idejéig (a 20. század elejéig) a templom a premontrei rend kezelésébe került, akik Rozsnyón gimnáziumot alapítottak. A templomot a tanítás keretében a gimnázium tanulói is látogatták - innen ered a Diák templom elnevezés.

A templom bejárati oldalát az ajtó fölött két nagyon értékes, hársfából faragott faszobor díszíti, amelyek Mózest és Dávid királyt ábrázolják. A főoltár a 20. század elejéről származik, a szélső, Gonzaga-i Szent Lajos barokk oltára pedig a 18. századból. A főhajó alatt alagsor terjeszkedik (ami valószínűsíthetően az egykori városháza pincéje), amelyből kriptát alakítottak ki a rozsnyói premontrei rend elöljárói részére. A templomot ma a ferencesek használják.

A leíráshoz felhasználtuk a Projekt R13 - www.retep.sk anyagát.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2013-04-13 17:40:47
 
 

Állapotjelentések

2014.06.19 16:15 ngabi állapot: 5 - egyéb

Itt elmaradt a GPS-es fotó!

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Boltsor (0.017 km)
Tűztorony (0.021 km)
Pestis-oszlop (0.059 km)
Püspöki palota (0.078 km)
Városháza (0.096 km)