A falu központi terén.
Rövid leírás:
A kis hegyi falu soltész településként jött létre még a 13. században. Elnevezése is egykori német soltésze, Gottschalk nevét őrizte meg. Lakói kezdetben bányászattal, később jellegzetes hegyvidéki tevékenységekkel foglalkoztak.

1736-ban épült, kb. észak-déli tengelyű, egyhajós, nyeregtetős, oromzatos evangélikus temploma barokk eredetű. Téglalap alaprajzú hajójához az északi oldalon poligonális végződés (\"szentély\") csatlakozik. Bejárata a déli, oromzatos oldalon nyílik. Az épületet 1802-ben klasszicizálták. Falait ma lizénák tagolják. Figyelemre méltó a templom teljes berendezése: föltehetőleg a XVII. században készült az imaterem számára.

A templom mellé, annak északi oldalára, az 1802-es, nagy átalakítás évében külön álló, négyzet alapú, gúla sisakos harangtorony épült.

A leírás Erdélyi Géza: Gömör vármegye klasszicista építészete című munkája nyomán készült.

Sárkány-kúria (2.529 km)