Nagytoronya
Rövid leírás:
A templom legjelentősebb része a románkori hajó, nyugati végén karzattal, mely toronyban folytatódik. Patrocíniuma 1335-től Szent Mihály. A nagytoronyai beálló középtornyos nyugati karzatnak – helyileg, formailag és az építéshez használt azonos méretű téglák alapján is – legközelebbi analógiája a bodrogszentesi református templom románkori része. Mindkét templom építése a karcsai építkezésekhez köthető. A toronyai templom is téglából épült, homlokzatain fogazott és fűrészfogas díszítéssel, melyek javarésze az 1936. évi felújítás során került elő. Az eredeti románkori szentély az előkerült alapfal töredékekből ítélve, kissé nyújtott apszissal záródó volt. Helyére valamikor a 15. század végén, vagy a 16. század elején épült az újabb, a hajóval azonos szélességű, nyolcszög öt oldalával záródó szentély. A szentély boltozatát 1834-ben bontották le, falait 1936-ban. A templom jelenlegi keleti része a bontás után épült a gótikus alapfalakra, műemléki felügyelet mellett.
sebijo
2011-05-23 11:29:41

2011.10.25 10:30 ngabi állapot: 4 - koordináta: N 48° 28,171' E 21° 41,013' - egyéb

Nagytoronya község a Tolcsva nemzetség egyik fontos központja volt. Maga a templom nyugati része a 12-13. század fordulóján épült. A 15. század végén épült keleti templomrész csillagboltozatai részlegesen ma is fellelhetők. Az utolsó helyreállítás 1936-ban lett elvégezve. 2003-tól a Kultúrális ügyi Minisztérium és a Teleki László Alapítvány hathatós támogatásával szakszerű kutatás és feltárómunka folyt, majd a helyreállítás vette kezdetét., amelynek befejezése még várat magára.
információ: Szlovákiai Református Keresztyén Egyház
Jó állapotú, de nem tudom, hogy ez már a végleges állapot-e?