Okolicsányi-kúria

Kúria, udvarház
A falu északi szélén, az országút nyugati oldalán, kis dombon.
Rövid leírás:
Az írott forrásokban a 14. században megjelenő falu a Hont-Pázmány nemből való Jákóffy család ősi fészke volt. A 15. században már várkastélyuk állt a településen.

Az árvai és liptói birtokokkal rendelkező Okolicsányi család a Ráhón már korábban tulajdonló Fejes és Szontágh családokon keresztül szereztek birtokot itt. A falu északi szélén két, a 18. századból származó kúriát is bírtak, melyek máig is fennmaradtak.

Közülük a délebbre, a faluhoz közelebb álló kúria elnyújtott téglalap alaprajzú, földszintes, manzárd tetős, cseréppel fedett házat 1773 táján Tihanyi Ferenc építette fel. A keletre néző főhomlokzat tengelyében álló középrizalit fölötti timpanon büszkén hordozza a család vakolatból plasztikusan megformált címerét. Mivel - kisebb csodaként - a ház a szocializmus idején is a család leszármazottainak birtokában maradhatott, műemléki védelemben sohasem részesült. Talán ezért - vagy ennek ellenére? - eredeti, szép arányait és értékeit máig meg tudta őrizni. A kúria parkjának nagy része is átvészelte a nehéz évtizedeket, így méltó körítést ad az évszázados falaknak. Tulajdonosai nagy gonddal, de nem kis nehézségek árán igyekeznek felújítani őseik kúriáját.

A leírás Tököly Gábor: Kastélyok, kúriák, udvarházak Gömörben c. munkája nyomán készült.