Beélik-kúria

Kúria, udvarház
Alsóráspusztán, az újabb kori gazdasági épületek között.
Rövid leírás:
Az Árpád-kori eredetű magyar falu valószínűleg a 11-12. században jött létre. A két (Alsó- és Felső-) Rás jogilag már a 14. században különvált egymástól.

A Beélik család itteni birtoklásáról csak a 19. századból rendelkezünk adatokkal. A századfordulón Beélik Elemér által birtokolt kúriaépület műemléki szempontból igen értékesnek mondható. Feltételezhetjük, hogy a mai formájában 18. század végi kúria egy korábbi, késő reneszánsz épület részbeni átépítésével készült el. A dombos tájba illeszkedően, keleti oldalán földszintes, nyugati részén emeletes ház \"L\" alaprajzú, kontyolt nyereg tetős ma erősen romló állapotú palával fedett. Az itáliai reneszánsz kúriákra emlékeztető emeleti rész a nyugati szárny elegáns, fedett, nyitott lépcsőjén közelíthető meg.

Az 1945. után államosított, elméletileg műemléki védelem alatt álló ház 1989-et követően újból magántulajdonba jutott, de lakatlan és gondozatlan állapota miatt állaga egyre rohamosabban romlik. Egy - halaszthatatlan! - alapos műemléki kutatás talán még pontosan megállapíthatná e minden szempontból figyelemre méltó kúria építésének pontosabb idejét és felfedhetné, ma még rejtőzködő, egyéb értékeit.

A leírás Tököly Gábor: Kastélyok, kúriák, udvarházak Gömörben c. munkája nyomán készült.

Kripta (2.175 km)