Kiss-Matyasovszky-kúria

Kúria, udvarház
A falu nyugati széle fölé emelkedő dombon.
Rövid leírás:
Az Árpád-kori eredetű falu a gömöri várhoz tartozott. Első írásos feljegyzésünk a 13. századból maradt róla. A 19-20. századfordulón készült vármegye-monográfia szerint létező két (helyesen: három!), e falubeli nemesi kúria egyikét a Kiss család építtette, talán a 19. század első felében, klasszicista stílusban. A későbbi tulajdonos családjáról Matyasovszky-kúriaként ismert ház földszintes, téglalap alaprajzon épült, kontyolt nyeregtetővel. Ezt később egy - mára teljesen romos - udvari szárnnyal bővítették ki. Visszafogott díszítésű homlokzatainak ékei a körbe futó, ill. az ablakok fölötti mezőben megjelenő párkányok. Főhomlokzatát pilaszterekkel tagolt rizalit hangsúlyozza, amelyet eredetileg háromszögű timpanon koronázhatott.

Az erősen leromlott állapotú kúria ma is magántulajdonban van, birtokosa egyre reménytelenebbül küzd a felújítás kényszere alatt.

A leírás Tököly Gábor: Kastélyok, kúriák, udvarházak Gömörben c. munkája segítségével készült.

Magtár (3.126 km)