Keresztelő Szent János plébániatemplom

A település központjában
Rövid leírás:
A Felső-hegy oldalában fakadó Fej-forrás vize által épített édesvízi mészkő kúpon, a pataktól keletre áll az Árpád-kori eredetű magyar falu ősi plébániatemploma. A keletelt tengelyű, nyeregtetős, oromfalas templom legkorábbi része - az egyenes záródású szentély és a hozzá kapcsolódó, rövid hajó - a 13. században épült fel. Ezt a kis templomot 1500 körül későgótikus stílusban átépítették. A 16. században a falu népe protestánssá vált és továbbra is használta a középkori plébániatemplomot. Az erőszakos ellenreformáció időszakában az ősi templom többször is gazdát cserélt, végül a Rákóczi-szabadságharc lezárulta után, 1713-ban végleg a katolikusok kezén maradt, a reformátusok pedig a közelben új templomot építettek. A megszaporodott hívek számára szűkösnek bizonyuló plébániatemplomot 1814-15-ben nyugati irányban bővítették, 1848-ban pedig tornyot is építettek hozzá. Mai bejárata is a torony alatt nyílik, de érdekes módon nem a nyugati, hanem a déli oldalon.

A templomot egy barokk kori átépítés nyomán ma hevederívekkel elválasztott csehsüveg boltozatok fedik. A középkori templomrészek ablakait - hasonlóan a 19. századi bővítmény nyílászáróihoz - egyszerű, félköríves záródású ablakokra cserélték ki. A templombelső falait 20. század eleji festmények borítják. A hajó nyugati végében két oszlopra támaszkodó orgonakarzat épült, rajta hangszerrel. A középkori templomrész déli falában látható a területet évszázadokig uraló Bebek család egy tagjának, Bebek Györgynek valamikor 1371 után készült, jelentős művészettörténeti értékkel bíró, vörös márvány sír fedlapja (\"sírköve\"), rajta a család címerével.

A templom körül a 17. században épült körítőfal maradványai állnak: hol teljes magasságban, hol teljesen nyom nélkül elbontva. Ennek déli részén egy - helyben fejtett darázskőből épült, négyzet alaprajzú, sátortetős tornyot (\"kamrát\") találunk.

A templom alatti, klasszicista plébániaház 1829-ben épült.

(Koleszár Krisztián leírása nyomán.)