Kassa-Óvárosi polgármesteri hivatal

A kép forrása: wikipedia.org

A kép forrása: panoramio.org

Ferenc József körút (ma: Hviezdoslavova)
Rövid leírás:
A Felső-Magyarország legjelentősebb településének számító Kassán a 19-20. század fordulója jelentős polgári fejlődést hozott. A Kiegyezés utáni évtizedekben gyors ütemben gyarapodott a gazdaság, fejlődött a kultúra, rendezett közterületek, új, modern utcák, parkok, középületek, bérházak születtek, különösen a történelmi óvárost körülvevő, korábban nem-, vagy csak részben beépített zónában.

Ezen új, kassai középületek egyike a központtól északnyugatra elhelyezkedő, 1912-ben, Lechner Ödön tervei alapján, szecessziós stílusban emelt sarokház. A többször megtört ívű "C" alaprajzú, egyedi architektúrájú, magas tetős házat eredetileg tisztviselőket képző iskolának építették. Eredeti funkcióját csak rövid ideig láthatta el, mert 1927-ben a Városi Hivatal költözött ide. Az I. Bécsi Döntés utáni, 1938-45. közötti években az eredeti helyzet állt vissza, de ezt követően - máig - az önkormányzat hivatala használja a házat.

A saroktelek lehetőségeit kihasználva ívelődő vonalú ház központi tömbje négyszintes, míg két szárnyán lefelé lépdel három, végül két szintes épületrészekkel. Legszembetűnőbb eleme a tengelyszimmetrikus főhomlokzat középrésze. Itt a földszinti főbejárat fölött három szintet összefogó, ívesen előre ugró, erkélyt imitáló falsíkot alakítottak ki. A főhomlokzat középső harmada fölé óriási méretű, barokk utánérzésű, ívelt épületelem került. Ugyancsak e homlokzati szimmetriatengelyt erősíti az itt az amúgy is magas tető gerince fölé emelkedő, már messziről látszó, négyzetes torony, minden irányban órával, fölötte kerek toronysisakkal.

A házban ma Kassa város központi kerülete, az Óváros polgármesteri hivatala működik.