AR – II – m – B – 00657
Rövid leírás:
Első temploma a 11-12. század folyamán épült román stílusban, amelyet ma már csak a bejárat felett, a homlokzat egyik régi párkányeleme őriz. Az egyhajós, nyugati tornyos templom hosszú időn keresztül, egészen a 18. századig megőrizte eredeti kiképzését. A belsőben az oldalfalakon ülőfülkék sorakoztak.
A következő évszázadokban a legjelentősebb változás a templombelsőben az új tulajdonosok reprezentációs céljait szolgáló falképi díszítés volt. A kidolgozás alapján jelentős falfelületeket érintő freskósorozatból ma már csak egy töredék látható. A nyugati kapu oromzatán Krisztus keresztre feszítését ábrázoló jelenet került elő a mészrétegek alól. Középen a keresztre feszített Krisztus, bal oldalán Szűz Máriával, jobb oldalán Jánossal és Szent Péterrel. Fölöttük mondatszalagot tartó angyalok lebegnek. A freskó a jelenlegi kutatások szerint a 15. század folyamán készülhetett, a Marótiak megbízásából.
A 16. század végén a templomot a török uralom alatt, mint várat használták. A falu a háborúk során, a 17. század közepén elpusztult, lakossága elmenekült. Végül a század második felében a kuruc szabadságharc idején a templomot is szinte teljesen lerombolták. Egészen a 18. század elejéig néptelen településre 1712-ben települnek vissza ismét lakosai és építik újjá templomukat.
A régi épület falait részben megtartva, szentélyét elbontva építik fel kelet felé bővített nagyobb templomukat a 18. század folyamán. A 19. század elején készült el félköríves záródású szentélye, karzata és festett kazettás deszkamennyezete.

A tető cserére szorul, a feltárt ezer éves freskók csodálatosak!Szép a kazettás mennyezet is.

Tisza-kastély (8.525 km)